Otwarcie restauracji – Magda Gessler !

Santo Porto – więcej niż dobry smak?

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler tym razem przybrały nieco inną postać – czy nowy obiekt gastronomiczny  znanej restauratorki wprowadzi nutę świeżości do kulinarnej mapy Trójmiasta? Santo Porto to polsko-hiszpańskie smaki, których wspólnym synonimem jest świeżość. W restauracji zlokalizowanej w Gdyni w okolicach Kamiennej Góry przy ul. Żołnierzy i Armii Wojska Polskiego 10. serwowane są głównie ryby i owoce morza. Wielkie otwarcie Santo Porto miało miejsce 16 maja. Spełnione oczekiwania czy rozczarowanie – jak było?

Otwarcie przez Magdę Gessler restauracji Santo Porto było najważniejszym gastronomicznym wydarzeniem tej wiosny w Trójmieście. Lokal najpopularniejszej polskiej restauratorki – budził ogromne zainteresowanie, już przed otwarciem, ale to 16 maja ciekawość osiągnęła apogeum. Tłum fotoreporterów, dziennikarze, licznie zgromadzeni goście i przyjaciele słynnej restauratorki czekali z niecierpliwością przed wejściem do nowego obiektu. Na oficjalnym otwarciu Magda Gessler pojawiła się osobiście w sukience z rybnym motywem. Goście mieli okazję skosztować smaki Santo Porto. Nie zabrakło degustacji zarówno polskich, jak i zagranicznych ryb. Bufet przyjął formę finger foods – małych dań do zjedzenia „na raz”. Wśród nich znalazły się kanapki w różnej postaci: ze śledziem, musztardą, miodem, pstrągiem, sosem chrzanowym oraz krewetki, łosoś gravlax – łosoś marynowany w soli, cukrze z koprem oraz skórką z cytrusów. Właścicielem lokalu pod szyldem Magdy Gessler, w której będzie można skosztować ryb z całego świata, jest Maciej Wojtkowski. Czego można spodziewać się po przekroczeniu progu restauracji? Jedzenie w Santo Porto jest smaczne i świeże. To kuchnia bez tajemnic – goście mogą śledzić proces przygotowania dania zza szklanej szyby. Wizyta w lokalu Magdy Gessler to podróż do tradycyjnych rybnych knajpek w Hiszpanii i Portugalii. Klimat tych odległych miejsc  przywołuje niestandardowy proces obsługi klienta. Znany z życia codziennego serwis – złożenia zamówienia i oczekiwania na danie w Santo Porto przenosi gości na targowisko rybne. Klienci sami wybierają rybny produkt z lodowej lady, który następnie trafi po przyrządzeniu na ich talerz. Aranżacja wnętrza utrzymana w delikatnych, wiosennych odcieniach  uprzyjemnia kulinarną ucztę. Wystrój Santo Porto to nietuzinkowe połączenie bogactwa Półwyspu Iberyjskiego z tradycją Kaszub. Pastelowym kolorom, spośród których dominującą rolę odgrywają odcienie zieleni i błękitów, towarzyszy złoto. Wnętrze restauracji zachwyca nie tylko kolorystyką, ale starannością wykonania i dopasowania. Wszystkie elementy wystroju wspólnie tworzą wyjątkową atmosferę, zachęcając do dłuższego spoczynku. Wygodne fotele i kanapy, masywne lustra, złote ściany – to tylko nieliczne z nich. Santo Porto to wyjątkowy klimat, który tworzy wystrój oraz smak potraw. Miłośnicy ryb znajdą w menu wiele wariantów tej potrawy w postaci przystawek, dań głównych itd. Restauracja nie pozostaje obojętna wobec tych, którzy za rybami nie przepadają –  w karcie  uwzględniono także pozycje mięsne, desery, zupy czy burgery. Ceny nie szokują i co więcej – są porównywalne względem innych restauracji.

Zapisz się






Nazwa punktu gastronomicznego



Jeżeli akceptujesz Regulamin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *