27 maja 2019r. odbyło się 9. spotkanie Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni w restauracji Studnia Smaków na elbsląskiej starówce.

Elbląski Klub Szefów Kuchni

Dnia 6 lutego 2018r., z inicjatywy szefa kuchni Bartosza Majchrzaka, w restauracji Amore Mio doszło do spotkania ponad 20 doświadczonych kucharzy oraz ludzi związanych z branżą gastronomiczną z miasta Elbląg i okolic. Celem tego spotkania było założenie profesjonalnego klubu zrzeszających w swoich ramach miejscowych szefów kuchni.

fot. Marcin Mongiałło / elblag.net

Jaki jest cel powstania klubu?

„Działania społeczne, w tym przygotowywanie posiłków dla osób bezdomnych z Elbląga, współpracę z miastem i szkołą gastronomiczną, a w przyszłości – o ile wszystko pójdzie tak jak powinno – pozyskiwanie środków zewnętrznych celem rozwinięcia działalności na wyższy poziom. Możliwości są niemal nieograniczone, ale od czegoś trzeba zacząć.”
– stwierdza Bartosz Majchrzak

Półtora roku działania Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni

Po blisko półtora roku od dnia założenia klubu, zrzeszenie spotkało się na elbląskiej starówce w prestiżowej restauracji Studnia Smaków. W trakcie wydarzenia omówione zostały sprawy bieżące EKSK, w tym m.in. udział członków Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni w kolejnej edycji „Wielkiego Żaków Grillowania”, które odbędzie się w trakcie Turbinaliów w dniu 30 maja.

Przybyli na tę okazję przedstawiciele mediów mieli okazję dowiedzieć się o licznych inicjatywach EKSK. Działalność charytatywna znalazła bardzo dobry grunt i wydała mnóstwo pozytywnych plonów w postaci znacznej ilości wydarzeń, kolacji charytatywnych oraz projektów, mających na celu udzielanie pomocy najbardziej potrzebującym.

Członkowie EKSK nieustannie szukają pomysłów na realizacje nowych projektów. Jednym z nich był konkurs „Smaki literatury”, którego tematem były potrawy kuchni polskiej i kuchni regionalnej Warmii i Mazur, inspirowane klasyczną literaturą polską. Wydarzenie zostało zorganizowane na terenie Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie pod patronatem starosty szczycieńskiego Jarosława Matłacha.

fot. Marcin Mongiałło / elblag.net

Elbląski Klub Szefów Kuchni dzisiaj

Zrzeszenie działa od blisko półtora roku i swoimi licznymi inicjatywami pokazało potencjał tkwiący w elbląskiej gastronomii. Szefowie kuchni są inicjatorami wielu wydarzeń charytatywnych oraz projektów popularyzujących miasto Elbląg i okolice.

Dynamiczny rozwój EKSK przyciąga uwagę licznych podmiotów. Na spotkaniu w restauracji Studnia Smaków pojawiło się znaczne grono przedstawicieli firm działających w branży gastronomicznej. Zaowocowało to rozbudową struktur organizacji o kolejnych nowych partnerów.

Patrząc perspektywicznie na czas jaki potrzebny był Elbląskiemu Klubowi Szefów Kuchni do stworzenia liczącej się w branży gastronomicznej organizacji, można śmiało stwierdzić, że EKSK tworzą pasjonaci o wielkim sercu, którzy faktycznie chcą i tworzą coś dobrego.

Bądź z nami kontakcie