Kolacja Szefów Kuchni

Kolacja Szefów Kuchni! 3 edycja, 13 szefów, 30 tysięcy z licytacji !!!

W sobotę 17 listopada odbyła się jedna z największym kulinarnych imprez w Trójmieście.  Kolację charytatywnie poprowadził Robert Janowski, oprawę muzyczną zapewniła – Islet. 

Wydarzenie odbyło się na terenie gdańskiego Stadionu Energa i wzięło w nim udział około 170 gości. W tym roku fundusze z Kolacji wesprą Fundację Przemek Dzieciom.

Na początku wieczoru goście skosztowali amuse-bouche przyrządzonego przez gościa specjalnego z Poznania – Adama Adamczaka, znanego m.in. z programu Top Chef.

Szef Kuchni zaserwował danie złożone z sera, trufli, pigwy i marynowanych grzybów. Następnie na stołach gości pojawiły się kolejno przystawka zimna i ciepła. Przystawkę zimną opartą na produktach z dzika przygotowali Grzegorz Labuda i Rafał Wałęsa. O przystawkę ciepłą zadbali natomiast Jacek Fedde i Paweł Wątor. Na ich talerzach dominował twaróg, zioła, pomidor, kawior i bekon. Ostatnim daniem przed I turą licytacji była Zupa, którą przygotowali Jacek Koprowski i Przemysław Woźny. Podstawą była wędzona palia i gęś.

Następnie goście mogli przystąpić do Licytacji i w zamian za wsparcie Fundacji Przemka Szalińskiego wylicytować przekazane przez fantastycznych Partnerów fanty: Pobyt w Hotelu Aubrecht, zwiedzanie AleBrowaru, jedyny w swoim rodzaju nóż Kaminari Knive, sery od Kaszubskiej Kozy, Kurs w Akademii K5, weekend z Mini od Dealer Mini Zdunek czy rakietę tenisową Karola Strasburgera.

Po przerwie na stoły podano danie rybne oparte na pstrągu i jesiotrze, autorstwa Marcina Popielarza i Damiana Mazurowskiego. Przedostatnie danie – danie mięsne z królika – przygotowali Adam Woźniak wraz z Kamilem Sadkowskim.

Do każdego dania kelnerzy serwowali wino lub piwo starannie wyselekcjonowane przez Sommeliera i właścicieli AleBrowar Gdynia. Dodatkowo można było wzmocnić się kawką od MK Caffe przygotowaną przez baristę Krzysztofa Pichetę.

Objedzeni i zadowoleni goście mogli teraz przystąpić do II tury licytacji – do wyboru mieli spotkanie degustacyjne w AleBrowar, dwa pobyty w Hobbitowych Wzgórzach, warsztaty z szefem Grzegorzem Labudą, kolację degustacyjną w Restauracji Eliksir, skrzynkę piw od AleBrowar, nóż kuchenny od Shamann Handamde Knives oraz bluzę od Firmy Cheman z podpisami szefów, która została wylicytowana aż dwa razy i osiągneła rekordowa kwotę licytacji – 6100 zl!!
Dzięki szczodrości gości udało się zebrać 30 tysięcy złotych. 

Jak powiedział Przemek – 30 tysięcy to 300 godzin rehabilitacji.

Ostatnim daniem był przygotowany przez gościa specjalnego Michała Wiśniewskiego – deser – oparty na herbacie lapsang, białej czekoladzie i cytrusach.

Przez cała kolacje można było skosztować regionalnych produktów od Radostowskie Rarytasy, Golden Fruits oraz Gospodarstwa Rybackiego Zielenica – ich produkty były również podstawą naszej Kolacji.

O produkty na nasze dania zadbali dodatkowo Farutex, Makro oraz Cisowianka. Za przepięknie wyglądające stoły odpowiadały firmy Dajar i Tom-Gast oraz przecudowna florecistka Natalia Daszewska.

Podczas tej edycji na naszych gości czekało też wiele niespodzianek, począwszy od możliwości wzięcia udziału i wydawaniu dań wraz ze wszystkimi Szefami, wylosowanie 2 koszów win ufundowanych przez Firmę Prudential oraz worka kawy od MK Cafe.

Nowością była jednak niespodzianka dla samych niczego nieświadomych szefów – podziękowania, ciasteczka oraz róże od wiernej fanki Moniki.

Za organizację i koordynację kolacji odpowiadali Szef Philippe Abraham i Beata Abramowska, a za wspaniałą sprawną obsługę sali – nasz Szef Sali Ludwik Kobyliński.

Zapisz swoją restaurację do plebiscytu