NOWA KARTA MENU W RESTAURACJI GÅRD TASTE SCANDINAVIAN GDYNIA

22 listopada o godzinie 18:00 w gdyńskiej restauracji GÅRD Taste Scandinavian odbędzie się  degustacja dań z nowej karty menu. Na wydarzenie zostali zaproszeni przedstawiciele lokalnych mediów oraz blogerzy z branży gastronomicznej.

Z okazji nowej odsłony menu w najbliższy weekend 24-25 listopada 2018, Goście restauracji będą mogli delektować się oryginalnymi, skandynawskimi potrawami obniżając swój rachunek o połowę ceny.

Główną inspiracją podczas tworzenia nowego menu było połączenie oryginalnej kuchni skandynawskiej z polskimi regionalnymi daniami. Kraje Półwyspu Skandynawskiego charakteryzują się prostotą, dużą wagę przywiązują również do tradycji – dla mnie, jako człowieka i szefa kuchni także to wiele znaczy.

W GÅRD stawiamy na świeże składniki dobrej jakości. Tak jak w Skandynawii, tak i w GÅRD Gdynia znajdziemy potrawy z owoców morza, ryb i różnego rodzaju mięsa – od jagnięciny aż po wołowinę. Bardzo częstym dopełnieniem dań są owoce leśne lub inne dary natury, czyli kulinarna wariacja, która łamie ich standardowy smak. Kraje norweskie wyróżnia prawdziwe bogactwo ryb, w związku z tym i w naszej karcie nie zabraknie kilku propozycji.

Norwedzy bardzo cenią sobie czas spędzony w gronie najbliższych i radość ze wspólnego spożywania posiłku, dlatego stworzyliśmy menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie, by móc jeszcze bardziej oddać skandynawskie zwyczaje w naszej restauracji. Dodatkiem dań głównych są ziemniaki w wielu odsłonach oraz konserwowane w różny sposób warzywa służące za bazę rodzinnych obiadów.

W nowej karcie pojawią się między innymi takie dania jak: łosoś z kawiorem, carpaccio z langustynek, gicz jagnięca z grzybkami Portobello i konfiturą z żurawiny, marynowany łosoś z sosem Sandefjord Smør. Nie zabraknie także naszych klasyków, czyli tost Skagen, norweska zupa rybna czy kultowe podpłomyki, które skradły serce niejednemu z Gości.

Obecnie sieć restauracji GÅRD przechodzi rebranding – zmienia nazwę na GÅRD Taste Scandinavian, by jeszcze mocniej podkreślić korzenie oraz smaki Skandynawii. Idea „Taste Scandinavian” to nie tylko kuchnia fusion, to także atmosfera, relaks, nowoczesny styl, design i przede wszystkim ludzie.    

Zachęcamy do odwiedzenia nas w nadciągający weekend. Mogę obiecać, że będzie smacznie, po norwesku i oczywiście tanio. – Przemysław Woźny, Szef Kuchni restauracji GÅRD Taste Scandinavian.

Koncept GÅRD to własna marka restauracji grupy BELVAR, która powstała w 2015 roku. Szef Kuchni, Przemysław Woźny współtworzył wtedy debiutanckie menu, które miało swoją premierę jednocześnie w dwóch restauracjach – w Gdyni i Amsterdamie. Dzisiaj zaś można delektować się wyjątkową skandynawską kuchnią również w restauracjach GÅRD Taste Scandinavian w Oslo oraz Brukseli. Wkrótce planowane jest otwarcie lokalu także w Londynie, a w ciągu najbliższych 5 lat sieć GÅRD ma zwiększyć się o kolejne 50 nowych restauracji.

Małgorzata Kamińska
Specjalista ds. PR i Marketingu
pr@courtardgdynia.com

Zapisz swoją restaurację do plebiscytu